Yle: automaattien sulkeminen ei lisännyt nettipelaamista

VeikkausRahapeliautomaatit suljettiin keväällä 2020 neljäksi kuukaudeksi. Lisäksi loppusyksystä automaatteja suljettiin uudelleen koronan kiihtymis- ja leviämisalueilla. Vastoin Veikkauksen maalailuja, rahapeliautomaattien sulkeminen ei ole näkynyt nettipelaamisen kasvuna, kertoo Yle.

Peliautomaatteja on puolustettu sillä, että ne suljettaessa pelaaminen siirtyisi nettiin, jossa pelaamisen valvonta on ainakin Veikkauksen propagandan mukaan vaikeampaa. Vuosi 2020 on osoittanut väitteen paikkansapitämättömäksi.

Veikkauksen mukaan fyysisten pelien tuotot laskivat liki 40 prosentilla verrattuna vuoteen 2019. Verkkopelaamisen kasvu oli sen sijaan vain vajaat pari prosenttia. Merkittävä ei ollut myöskään muiden kuin Veikkauksen nettipelien käytön kasvu, joka lisääntyi parilla prosentilla.

Veikkauksen mukaan nettipelaamiseen liittyvät tekijät, kuten pelaajien ikä ja sukupuoli ovat pysyneet ennallaan vuoden 2020 aikana. Pelaamisen määrään ei myöskään vaikuttanut se, olivatko fyysiset automaatit kiinni vai auki.

Onkin ilmeistä, että verkossa ja peliautomaateilla pelaajat ovat eri ikäisiä. Automaatteja pelaavat keskimäärin vanhemmat ihmiset, jotka eivät välttämättä edes ole kiinnostuneita siitä, mistä verkkopelejä löytää. Lisäksi Ylen haastatteleman rahapelitutkija Janne Nikkisen mukaan fyysiset peliautomaatit tarjoavat myös sosiaalista hyväksyttävyyttä ja verkossa tapahtuvaa pelaamista on helpompi säädellä itse.

Olisiko siis aika lopettaa verkkopelaamisen demonisointi ja Veikkauksen monopolin puolustaminen vastuullisuudella?

Parhaat netticasinot löydät Ilmaiskierroksia.infosta!