Veikkaus.fi Viking Lotto

Suomalaiset ovat lottokansaa, tämän kuluneen sananparren kuulee vielä tänä päivänäkin erittäin usein ja niinhän se on, että lottopelien suosio on suomessa edelleen erittäin vahva, vaikka niiden peliehdot ovat sanalla sanoen surkeita ja pelien voittotodennäköisyydet suorastaan ala-arvoisia. Oikein mainostetut miljoonavoitot saavat suomalaiset pelaamaan yhä uudestaan ja uudestaan Veikkauksen tarjoamia lottopelejä, joita tällä hetkellä ovat Lotto, Eurojackpot sekä tässä artikkelissa käsiteltävä Viking Lotto.

Viking Loton synty

Veikkaus oli aikoinaan hankalan paikan edessä. Lotto oli jo pitkään ollut sen suosituin pelimuoto ja toiselle lottopelille oli Suomessa selvästi markkinoita. Ongelmana oli kuitenkin se, että Veikkauksella ei omin voimin ollut resursseja lanseerata uutta pelimuotoa. Veikkauksen onneksi muissa pohjoismaissa oli samansuuntaisia ajatuksia ja niin saatiin hiljalleen kehiteltyä Viking Lotto, jonka ensimmäiseen vaiheeseen tulivat mukaan pohjoismaat (Suomi, Norja, Ruotsi, Islanti ja Tanska) sekä Viro. Pelin ideaksi lyötiin jo heti aloitusvaiheessa se, että päävoitto on kaikissa maissa sama, mutta kaikki alavoitot hoitavat jokainen mukana oleva maa haluamallaan tavalla. Vuonna 2011 myös loput Baltian maat, eli Latvia ja Liettua liittyivät Viking Lottoon mukaan.

Viking Loton säännöt, voittoluokat ja onnennumero

Viking Loton perussäännöt ovat pähkinänkuoressa varsin yksinkertaiset. Sen rivihinta on noussut hiljalleen vuosien mittaan ja alkuperäisestä 1,50 markan (0,25€) rivihinnasta ollaan tultu tämän päivän tasolle, jolloin rivihinta on 0,80€. Viking Loton keskiviikkoisin suoritettavassa arvonnassa arvotaan kuusi numeroa luvuista välillä 1-48, sekä näiden lisäksi kaksi varanumeroa. Viking Loton voittoluokat alkavat 3 oikein-voittoluokasta, jossa Suomessa on kiinteä seitsemän euron voitto ja päättyvät 6+onnennumero voittoluokkaan.

Jo ennen varsinaista arvontaa arvotaan joka kierroksella Onnennumero. Tämän Onnennumeron arvonnan jälkeen kyseinen numero palautetaan arvontalaitteeseen. Onnennumeron ideana on se, että mikäli täysosumarivissä on kyseinen onnennumero, on voitto suurempi. Tämä johtuu siitä, että jokaisesta pelatusta rivistä, siirtyy 0,012 euroa jaettavaksi Onnennumero-pottiin. Jos kierroksella ei saada kuusi oikein tulosta tai Onnennumero ei ole kuusi oikein rivissä, siirtyy Onnennumero-potti jaettavaksi seuraavalle kierrokselle. Jo aikaisemmin mainitsimme, että ainoastaan kuusi oikein – voittoluokka on sama kaikissa maissa ja tästä syystä Onnennumero-konseptia ei ole käytössä Ruotsissa.

Suomen Viking Lotossa on kuusi eri voittoluokkaa ja pienin on siis seitsemän euroa palauttava 3-oikein. Viking Lotossa on myös vaihtoehtoinen pelitapa, eli Tuplaus. Jos pelaaja maksaa 0,20 euroa enemmän riviä kohtaan, eli tasan euron, saa hän mukaan Tuplauksen. Tässä tapauksessa pelaajan voitot kaksinkertaistetaan, jos Onnennumero osuu hänen riviinsä. Tuplaus ei kuitenkaan koske päävoiton Onnennumero-pottia (päävoitto siis tuplataan, mutta lisänä tulevaa Onnennumero-pottia ei). Tuplauksessa pelaaja saa myös yhden uuden voittoluokan, joka on kaksi oikein ja on suuruudeltaan kiinteä kolme euroa.

Todennäköisyyksiä ja palautusprosentit

Lottopelien päävoitot ovat siis kiehtoneet Suomalaisia jo vuosikymmeniä. Kun tutkii pelaajan saamia etuja, tuntee kylläkin itsensä varsin petetyksi. Viking Loton palautusprosentti on näet alle 50% ja esimerkiksi netticasinoiden peleissä se on tänä päivänä yli 95%, melkoinen ero siis. Viking Loton päävoiton saamisen todennäköisyys on kuitenkin suurempi, kuin perinteisen Loton tapauksessa. Viking Lotossa on näet päävoiton todennäköisyys noin yksi 12 miljoonasta, kun sama todennäköisyys Lotossa on noin yksi 15 miljoonasta. Todennäköisyys sille, että Viking Lotosta saisi napattua korotetun Onnennumero-potin, onkin sitten aivan eri luokkaa, sen todennäköisyys on noin yksi 98 miljoonasta.

Viking Loton arvonta

Viking Loton arvonta suoritetaan siis keskiviikkoisin ja se on monikansallinen puristus. Itse arvonta suoritetaan Norjan Hamarissa 20.15. Suomessa lähetys lähetetään MTV3:ssa kello 22.25. Ennen arvontaa pelatut rivimäärät taas on lähetetty Tanskaan, jonne täysosumatiedot lähetetään maittain. Tanskan pää hoitaa sitten täysosumatiedot ja voitonjaon kuusi-oikein voittoluokasta jokaiseen maahan.

Pelaaminen onnistuu kätevästi Veikkaus.fi -sivustolla

Veikkaus.fi on Veikkauksen sähköinen alusta ja se tarjoaa mahdollisuuden pelata myös Viking Lottoa nettisivujen kautta, pelaaminen on yksinkertaista ja voittojen maksu suoraan pelitilille on luonnollisesti luksusta. Veikkauksen peleistä pelataankin tänä päivänä jo 43 prosenttia sähköisiä kanavia pitkin ja se on maailman mittapuussakin erinomainen luku.

8 maata jakaa Viking Loton keskenään

Viking Lotto tuotiin aikoinaan täydentämään suomalaisten lottopelien nälkää. Se on kahdeksan maan kokonaisuus, jotka jakavat samaa päävoittoa. Jokainen maa on saanut rakentaa alavoitot maakohtaisesti miten haluaa. Viking Loton suosio on kuitenkin Suomessa ollut varsin keskinkertainen ja se on laskusuunnassa. Kun vielä 2014, Viking Lotto toi Veikkaukselle 4,3% liikevaihdosta, oli sama luku vuonna 2015 3,6%. Viking Loton suosio onkin suurinta Tanskassa ja varsinkin Norjassa, jossa pelataan peräti puolet pelin ruudukoista. Lottopelien heikot ehdot ovat hiljalleen valkenemassa suomalaisille rahapelien ystäville, mutta vieläkin vanhempi ikäluokka pelaa niitä varsin suurilla määrillä. Veikkauksen pelastus onkin ollut uuden lottopelin, eli Eurojackpotin saama mediahuomio suurista jättipoteista ja sen vaihdon kasvu, tosiasia nimittäin on, että perinteisen Lotonkin pelimäärät ovat vähenemään päin. Viking Lotto on tämän hetken lottopeleistä selvästi heikoimmilla jäillä ja sen suosion kasvua on vaikea nähdä. Peliehdoiltaan se ei ole muita lottopelejä heikompi, mutta ehkäpä pienemmät jättipotit vähentävät rivipelaajien määrää.