Veikkaus.fi Lotto – Suomalaisten perinnepeli

Suomalaisten rahapelien ystävien lempipeli on ollut jo vuosikymmeniä Lotto. Vaikka sen suurin vetovoima onkin hiljalleen hiipumassa, jatkuvasti kasvavan pelitarjonnan myötä, ovat sen jättipotit edelleen puheenaihe, joka ylittää helposti uutiskynnyksen. Tammikuun alussa 45 vuotta täyttävä ”kansallispelimme” siis aloitti tammikuussa 1971 ja on siitä lähtien ollut lauantai-iltojen perustavaraa. Pitkään Lotto kuului suomalaisten lauantai-iltojen rutiineihin ja lottopallojen pyörintää katseltiin uutisten jälkeen, vaikka omaa riviä ei olisi edes pelattu. Arvonnan televisiointi siirtyi kuitenkin loppuvuodesta 2013 MTV:n kanaville, koska Ylen ja Veikkauksen yhteistyö katsottiin tuolloin lainvastaiseksi. Tätä nykyä lottoarvonta näkyykin MTV3:n kanavalla lauantaisin, kello 22.15.

Loton muutokset vuosien saatossa

Lotossa arvottujen numeroiden määrä ja voittoluokat ovat muuttuneet näiden 45 vuoden aikana monesti. Aluksi arvottiin 6 numeroa ja 3 lisänumeroa 40 numerosta, mutta tämän hetken Lotto-arvonnassa arvotaan 7 numeroa sekä 2 lisänumeroa 39 numerosta. Tavallisen rivin hinta on 1€, ja jos pelaaja haluaa mukaan Lotto Plussan, on rivin hinta 1,5o€. Lotossa on tällä hetkellä käytössä kuusi eri voittoluokkaa ja Lotto Plus lisää vielä yhden voittoluokan. Tavallisen Loton matalin voittoluokka on kolme + yksi lisänumero oikein, jolle maksetaan kiinteä 2€ voitto ja päävoittoa pienemmät voitot viisinkertaistavassa Lotto Plussassa tietenkin 10€. Lotto Plus -rivillä voi lisäksi voittaa 5€ riville arvotun Plus-numeron (1-30) osuessa kohdalle. Suurin voittoluokka on kaikkien tavoittelema täysosuma, eli 7 oikein. Täysosumasta maksettava summa vaihtelee aina kierroksen mukaan, Lotto Plus viisinkertaistaa muiden voittoluokkien voitot päävoittoa lukuun ottamatta.

Todennäköisyyksistä ja palautusprosentista

Mahdollisuudet Loton päävoiton saamiseen ovat varsin ohuet. Päävoiton saamisen todennäköisyys on noin yksi viidestätoista miljoonasta. Muutenkin Lotto kuuluu valitettavasti siihen ikävään sarjaan Veikkauksen pelejä, joiden palautusprosentti on erittäin vaatimaton. Palautusprosentti pyörii viidenkymmenen prosentin tuntumassa ja se on vain yksinkertaisesti huono. Loton suosio perustuukin pitkälti suuren päävoiton tuomaan mielikuvaan miljoonaluokan voitoista. Verrattaessa Loton noin 50%:n palautusprosenttia, esimerkiksi netticasinoiden tarjoaamaan yli 95%:n palautusprosenttiin, huomaa miten suuri ero on kyseessä. Lotto onkin profiloitunut yhä enemmän iäkkäiden ihmisten pelimuodoksi ja sitä pelataankin eniten ikähaarukassa 45-60 vuotta.

Loton voittorivin todennäköisyys on aina sama. Edellisen lauseen avulla voi jokainen yksiselitteisesti tyrmätä erilaiset artikkelit ja jopa kirjat, joiden avulla Loton voittorivejä on yritetty ennustaa tietämättömille. Mitkään lainalaisuudet eivät päde uuden arvonnan alkaessa ja tiedot siitä, miten usein mikäkin numero on aiemmin esiintynyt, eivät merkitse yhtään mitään uutta riviä arvottaessa. Lotossa on kuitenkin mahdollisuus parantaa voittomahdollisuuksiaan. Tämä perustuu siihen tosiasiaan, että Loton voitonjako kahta alinta (3+1 ja 4 oikein) voittoluokkaa lukuun ottamatta, perustuu voitettujen rivien määrään. Ihmisillä on ihmeellinen taipumus pelata tiettyjä rivejä ja numeroita huomattavasti muita enemmän ja niitä välttämällä mahdollistaa sen, että numeroiden osuessa voittaakin jotain. Suosituimpia rivejä ovat mm. kupongin kolmas pystysuora rivi (3, 9, 15, 21, 27, 33 ja 39), seitsemän ensimmäistä numeroa (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7) ja viidellä jaolliset luvut (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35). Näitä kolmea esimerkkiriviä pelataan tätä nykyäkin niin paljon, että useamman miljoonan potistakin voittosumma seitsemän oikein tuloksesta jäisi helposti alle tuhannen euron. On kuitenkin huomioitava, että kun Veikkaus on yhä enenevässä määrin siirtynyt sähköiseen kanavaan, on satunnaisesti arvottujen rivien määrä kasvanut vuosi vuodelta. Tämä ei kuitenkaan poista näiden suosikkirivien perusongelmaa vielä vuosiin.

Veikkauksen pelit ovat siirtyneet viime vuosien aikana enemmän Internetin puolelle

Loton peluu on siis siirtynyt yhä enenevissä määrin sähköisiin kanaviin ja Veikkauksen peleistä onkin jo 43% pelattu niiden kautta. Veikkaus.fi on Veikkauksen nettisivusto, jota kautta pelaaminen on tehty äärimmäisen helpoksi ja jota kautta pelaajat voivat tehdä helposti erilaisia järjestelmiä ja haravia Lottoon tai vaihtoehtoisesti ostaa osuuksia isoimmista Loton kimppariveistä, joita sivustolle on luotu. Veikkaus.fi on selkeä helpotus Loton pelaamiseen ja tietysti jo se, että voitot maksetaan suoraan pelitilille, on erittäin tärkeä asia.

Veikkaus.fi – Kokemuksia Lotto-pelistä

Lotto on edelleen suomalaisten suosikkipeli ja sitä pelattiinkin viime vuonna yli 436 miljoonalla eurolla. Sen %-osuus liikevaihdosta laski kuitenkin vuodesta 2014 ja tähän varmasti vaikutti se, että Veikkauksen pelitarjonta laajenee jatkuvasti. Toki on myös huomioitava, että viime vuosina hurjilla miljoonavoitoilla mainetta kaapinut Eurojackpot nosti selvästi asemiaan ja on selkeästi tulossa haastamaan Lottoa koko kansan pelinä. Onkin varsin mielenkiintoista seurata, mihin suuntaan Loton kehitys jatkuu. Vanhimmat ikäluokat, joille Lotto on ollut se ainoa oikea peli, alkavat hiljalleen väistyä ja nuoret eivät välttämättä samastu samalla tavalla Lottoon nykyisessä kiihkeässä maailmassa.