MM-Jääkiekko 2019 – Turnausennakko!

Jääkiekon MM-kisat pelataan tänä vuonna poikkeuksellisen myöhäisenä ajankohtana. Kisat alkavat 10.5 ja päättyvät vasta 26.5 – kisat pelataan Slovakiassa (Bratislavassa ja Košicessa). Suomellahan on Slovakiasta erinomaisia muistoja, sillä viimeksi kun kisat siellä pelattiin (2011), Suomi otti kultaa voittamalla Ruotsin tylyin numeroin 6-1 loppuottelussa.

Suomen joukkueen kokoonpano

NHL-pelaajien puuttuminen tulee näkymään

Tänä vuonna odotukset ovat valitettavasti huomattavasti heikommat, Suomen joukkueen kokoonpanosta puuttuvat oikeastaan kaikki MM-Jääkiekko 2019tähtipelaajan statuksen omaavat pelimiehet. NHL:n kaikki raskassarjalaiset puuttuvat: Aleksander Barkov, Mikael Granlund, Rasmus Ristolainen, Sami Vatanen, Olli Määttä, Mikko Koivu, Jesperi Kotkaniemi, Artturi Lehkonen, Joel Armia, Markus Granlund, Pekka Rinne, Antti Raanta ja Mikko Koskinen – lista on pitkä ja tässä ei vielä edes ole kaikki nimet lueteltuina. Osa pelaajista on toki loukkaantuneina, osalla päättyy sopimus, osan pelit kieltää seura (Barkov), silti tilanne on hätkähdyttävä.

KHL-pelaajat ulkona myös

Tähän kun vielä lisätään se, että KHL:n puolelta poissaolevien lista on myös pitkä kuin nälkävuosi, voidaan puhua nimellisesti yhdestä heikoimmista Suomen joukkueista miesmuistiin. KHL-pelaajien osalta monet ovat nähneet suurimpana syynä poissaoloon sen, että pelaajien pelit ovat useilla loppuneet jo pari kuukautta sitten ja pelikunnon ylläpitäminen omatoimisesti on erittäin haastavaa. Toisena yleisenä syynä poissaoloille on valmentaja Jukka Jalosen tarve sitouttaa pelaajat pitkään leiritykseen ja se ei raskaan kauden jälkeen kaikille ole yksinkertaisesti maistunut.

Ketkä sitten pelaavat?

Maalivahdit

Katsotaanpa lyhyt kattaus mukana oleviin pelaajiin. Selkeää ykkösmaalivahtia on hankalahkoa sanoa, mutta hienon kauden Liigassa pelannut Veini Vehviläinen sekä Pohjois-Amerikassa marinoitunut Kevin Lankinen ovat vaihtoehdot, joista ykkösmaalivahti valitaan.

Puolustus

Puolustus vaikuttaa aivan asialliselta, vaikka tosiaan isoja nimiä puuttuu, nimet kuten: Mikko Lehtonen, Oliwer Kaski, Miika Koivisto, Jani Hakanpää ja Niko Mikkola pystyvät tarjoamaan sekä kiekollista peliä, että jämäkkyyttä – puolustuspeliin emme usko joukkueen kaatuvan.

Hyökkäys

Hyökkäyspää on lähtökohtaisesti Suomen selkeästi heikoin osa-alue. Selkeät ykkösnimet puuttuvat ja Suomen onkin jälleen kerran saatava pelitavallisesti suurta etua, jos se haluaa pärjätä laatujoukkueita vastaan. Ennen MM-kisoja pelatussa Tshekin turnauksessa Suomi pärjäsi nimenomaan viisikkona ja pystyi sovittujen kuvioiden kautta pistämään kampoihin nimellisesti huomattavasti laadukkaimmille joukkueille.

Kaikesta huolimatta tilanne vaikuttaa todella haavoittuvaiselta, kun joukkueen ykkösnimet ovat luokkaa: Marko Anttila, Veli-Matti Savinainen, Sakari Manninen, Kaapo Kakko ja Juhani Tyrväinen.

Superkokoonpanoja vastassa

Entäpä muut maat? Valitettavasti useat maat ovat Suomesta poiketen saaneet todella kovan luokan joukkueet kasaan. Pohjois-Amerikan joukkueet (USA ja Kanada) tuovat laadukkaat niput Slovakiaan – vaikka luonnollisesti poisjääntejäkin on paljon, on NHL-tason materiaalia niin paljon tarjolla, että joukkueiden luokka on mainio. Näiden kahden joukkueen suurin ongelma on yleensä ollut asennoituminen kauden päätökseen ja monet kokeneemmatkin pelimiehet pitävät MM-turnausta osittain jo lomareissuna.

Ruotsi ja Venäjä saavat paperilla todella kovat joukkueet myös liikkeelle. Ruotsin nimilista herättää Suomessa kyllä selkeää kateutta, päävalmentaja Rikard Grönborg on jälleen saanut suurimman osan tähdistään mukaan ja Ruotsilta on lupa odottaa mitalia. Venäjä on jo vuosia saanut lähes kaikki tähtensä mukaan, nationalistinen suhtautuminen isänmaahan on ollut tae sille, että osallistuminen kisoihin otetaan isona kunnia-asiana.

Myös Tsekeillä on paperilla Suomea vahvempi joukkue tyrkyllä, joten helppoa ei mitalitaistelu Suomen leijonilla tule olemaan. Vielä kun jonoon lisätään yllätysvalmis isäntäjoukkue Slovakia sekä Sveitsi, jonka taso on noussut tasaisen varmasti, on kaikki auki. Pudotuspelit pelataan kuitenkin yhdestä voitosta poikki, joten se antaa aina mahdollisuuksia yllätyksiin.

Lyödäänpä lopuksi vetoa Unibetillä!

Entäpä sitten kisat vedonlyönnillisesti näin etukäteen ajateltuna. Tarkastelkaamme vaikkapa Unibetin tarjontaa, se on varsin mukava jo nyt. Unibet tarjoaa H2H-pareja paremmin sijoittuneesta joukkueesta kisoissa ja niissä katseemme kohdistuvat Suomen kertoimeen 2,1 Tsekkiä vastaan. Vaikka Tsekin joukkue on ehkäpä paperilla parempi, on Suomi yleensä venynyt kisoissa paremmin. Tässä voisi olla pienen haun paikka?

Samoin yksittäisistä otteluista mielenkiinto herää avauskierroksen otteluun Suomi – Kanada. Siinä Kanada on varmasti parempi joukkue, mutta se on kasattu aivan äskettäin ja avauspeleissä joukkue ei luultavasti ole vielä läheskään parhaassa iskussaan. Suomi taas on jo pitkään ollut yhdessä ja pelitapa sekä ketjukoostumukset ovat varmasti kunnossa. Ottelu on käytännössä Kanadalle vasta alkupala ja se on tyypillisesti ollut alkulohkossa varsin säyseä – ammattilaiset heräävät vasta merkityksellisiin otteluihin. Suomi saa voitosta muhkean kertoimen 5,4 ja siinä voisi olla myös aavistus ilmaa.

Unibetille tästä!

Kokoonpanoista huolimatta jännitystä riittää varmasti!

Jääkiekon MM-kisat ovat suomalaisille pyhä asia ja vaikka kisojen urheilullinen arvostus ei ehkä ole maailmalla aivan huipussaan, syttyvät suomalaiset penkkiurheilijat näihin kekkereihin aina. Tänä vuonna Suomen mahdollisuudet ovat varsin minimaaliset, mistä kertoo jo vedonvälittäjien voittokertoimetkin – esimerkiksi Unibetin suosikki Venäjä saa 3,4, kun taas Suomi peräti 16. Vanha totuus tietenkin on, että suomalaiset joukkueet pelaavat altavastaajana paremmin kuin suosikkina, joten täytyy nostaa peukut pystyyn, että Suomi yllättäisi kaikki ja nousisi mitaleille. Kävi miten kävi, 10.5 alkaen on reilut pari viikkoa valokeilassa Suomen leijonat ja kotikatsomoissa jännitetään takuulla.