Pelaaminen vähentynyt koronarajoitusten aikana

Pelaaminen vähentynyt koronarajoitusten aikanaIson-Britannian pelialaa valvovan viranomaisen, British Gambling Commissionin tietojen mukaan pelaaminen on vastoin odotuksia vähentynyt koronarajoitusten aikana. Asia selviää BGC:n tekemästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin pelikäyttäytymistä edellisten neljän viikon ajalta.

Pelaamisen lopettaneita on enemmän kuin pelaamisen aloittaneita tai sitä lisänneitä henkilöitä. Kyselytutkimuksen mukaan 1,8% pelaajista oli lopettanut pelaamisen täysin edellisten neljän viikon aikana. 3,3% kertoi vähentäneensä pelaamiseen käyttämäänsä rahamäärää ja 4,8% kertoi käyttävänsä pelaamiseen entistä vähemmän aikaa. Vain 0,2% tutkimukseen osallistuneista kertoi aloittaneensa pelaamisen.

Ylivoimainen enemmistö (65%) niistä vastaajista, jotka olivat neljän viikon ajanjaksolla pelanneet kolme kertaa tai useammin, ostivat nettiarpoja. Samasta vastaajajoukosta kolikkopelejä kertoi pelaavansa 33,6%. Tutkimukseen osallistui 4465 henkilöä.

Tutkimuksen perusteella BGC on vetänyt johtopäätöksen, että poikkeustilan ongelmapelaamista lisäävästä vaikutuksesta ei ole näyttöä.

Vastaavista havainnoista kertoo myös Tanskan peliviranomainen Spillemyndigheten, joka on verrannut tämän vuoden pelitietoja viime vuoden vastaaviin, tarkasteluaikaväli oli 9. maaliskuuta – 3. toukokuuta. Tarkastelujakson aluksi pelaaminen kasvoi hieman, mutta kääntyi jakson lopulla 2% laskuun.

Viranomaisen mukaan kivijalkakasinoiden sulkeminen ei ole näkynyt verkkopelaamisen määrässä lainkaan. Tavanomainen trendi verkkopelaamisessa on ollut hienoinen vuosittainen kasvu, mutta sekin on jäänyt realisoitumatta koronarajoitusten aikana. Viranomaisen mukaan koronarajoituksilla ei ole ollut minkäänlaista verkkopelaamista kasvattavaa vaikutusta. Poikkeustila ei ole vaikuttanut myöskään viranomaisen ylläpitämään estolistaan, johon pelaajat voivat ilmoittautua. Myös ongelmapelaajien tukipuhelimeen on soitettu vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Ison-Britannian ja Tanskan kokemusten perusteella vaikuttaisi siis siltä, että Suomen viranomaisten ja Veikkauksen maalailemat uhkakuvat poikkeustilan synnyttämistä peliongelmista ovat tuulesta temmattuja.