Kanada nurin MM-finaalissa ja Suomi on maailmanmestari 2019!!!

Slovakia ja Bratislava ovat näemmä suomalaisille hyviä paikkoja. Vuonna 2011 Bratislavassa sensaatiomaisesti 6-1 Ruotsin lyöneet Leijonat jatkoivat perinteitä ja kukistivat kivikovan Kanadan sunnuntai-iltana 3-1! Erilaiset ylistyssanat ovat joukkueen osalta jo kokeneet viime päivien aikana täydellisen inflaation, mutta vieläkin on jostain kaivettava lisää. Vaikka jotkut asiantuntijat kuinka yrittäisivät kehua haistaneensa Suomen massiivisen yllätyksen ennen kisoja, on varsin helppo todeta, että puheet eivät pidä paikkaansa. Näiden kisojen piti olla Suomelle eräänlainen välivuosi, sillä monien pelaajien sopimukset olivat katkolla ja tämän päivän jääkiekossa tuohon tilanteeseen ei vaan kannata lähteä riskeeraamaan – loukkaantuminen kisoissa ja pelaajan tulevaisuus saa synkkiä varjoja. Lisäksi monet nimimiehistä olivat loukkaantuneina ja tietysti mukaan mahtui myös muutama selkeä kieltäytyminen – bensa pitkän kauden jälkeen oli vain lopussa.

Suomi - Jääkiekon Maailmanmestari - MM 2019Maailmanmestarit vuosimallia 2019!!

Kisat ovat ohi, mutta kertaus on opintojen äiti!

Suomen yksi kaikkien aikojen nimettömimmistä joukkueista ei ollut Kanada-pelissä yhtä vahva, kuin Ruotsia tai Venäjää vastaan. Kuten aiemmassa artikkelissa totesimme, Suomen pelitapa on kuitenkin niin vahvasti takaraivossa, että se kyllä riittää, jos maalivahtipeli on timanttista. Kevin Lankinen Suomen maalilla vastasi tähän huutoon fantastisesti – ilman Lankisen huikeaa pelipäivää, Leijonat kantaisivat nyt hopeamitaleja.

Totuuden nimissä Kanada olisi ansainnut pelistä voiton, mutta juurikin yhdestä voitosta poikki pelatut ottelut tarjoavat tällaisia mahdollisuuksia, jonka Lankisen maaginen peli mahdollisti. Suomen jääkiekon uusi kulttisankari näki myös päivänvalon kisoissa.

Voittomaalin ajankohta sekunnilleen sama kuin 8 vuotta sitten finaalissa Ruotsia vastaan!

Voittomaali tehtiin sekunnilleen samassa ajassa kuin Suomen edellisessä MM-kultaottelussa Ruotsia vastaan ja vieläpä samassa hallissa. Uskomatonta, eikö vain? Kahdet edelliset kultamitalit Suomi on pokannut Bratislavasta.

Marko ”Mörkö” Anttila – Kylmäpäinen Kapteeni!

Normaalisti alaketjujen duunarihyökkääjänä ja lähinnä puolustuspään spesialistina tunnettu Marko ”Mörkö” Anttila nousi kertarysäyksellä suomalaisten suosikiksi. Lempäälän jättiläinen takoi kolmeen viime otteluun huikeat neljä maalia ja oli Kanada-ottelussakin aivan pitelemätön kahdella maalillaan. Anttila ei normaalisti maaleilla juhli, joten tässä voidaan puhua pienestä sensaatiosta.

Suomen onni ottelussa jälleen kerran oli, että joukkue painoi koko ottelun tasaisella neljän ketjun peluutuksella ja pystyi vastaamaan Kanadan fyysisyyteen lähes täydet 60 minuuttia. Lopun 3-1 johdossa Suomi oli toki pahasti mankelissa, mutta siinäkin tilanteessa uhrautuva puolustuspeli kesti Kanada kovan rynnistyksen.

Jukka Jalonen – Uskomaton kaveri, ja valmentaja vailla vertaa!

Jukka Jalonen sementoi itsensä viimeistään näissä kisoissa Suomen kaikkien aikojen parhaaksi valmentajaksi. Toki apuvalmentajat Mikko Manner sekä Antti Pennanen ovat olleet mukana pelitavan rakentamisessa, mutta loppuvaiheessa päävalmentaja on se, joka kantaa vastuun. Hienosti yhteen hiileen puhaltanut joukkue oli pelitavaltaan erinomainen ja pystyi sen avulla kuromaan kiinni huippumaiden materiaalierot.

Suomi pelasi joukkueena, kun monet muut huippumaat sortuivat epäorganisoituneeseen peliin ja suoranaiseen yksinyrittämiseen. Vaikka puhutaan joukkueesta, on loppukaneeteissa kuitenkin nostettava myös nimiä esille.

Kevin Lankinen – Uskomaton MM-kisa-debyytti!

Jo aiemmin kehuttu Kevin Lankinen oli tärkeimmissä peleissä aivan maaginen ja Suomen tärkein pelaaja. Maalivahdin rooli tasaisissa otteluissa on tänä päivänä jättimäinen ja Lankinen pystyi voittamaan kilpakumppaninsa kaikissa kolmessa pudotuspelissä.

Kakko – Manninen – Pesonen

Hieno tasonnosto aavistuksen vaikean alkusarjan jälkeen. Suomen paras ketju Kaapo Kakko – Sakari Manninen – Harri Pesonen on paras nostaa kokonaisuutena esiin. Kakko aloitti häikäisevästi ja vaikka ei tehopisteillä juhlinut pudotuspeleissä, jatkoi silti erinomaisen kypsiä otteita. Sakari Manninen oli kisojen paras suomalaishyökkääjä – olkoonkin, että ”Mörkö” Anttila nousi lopussa kliinisillä ratkaisumaaleillaan kantapäille.

Pienestä koostaan huolimatta Manninen pelasi kokonaisvaltaisen hienoa peliä ja uskalsi haastaa ahtaissakin paikoissa – luisteluvoimaahan Mannisella on aina ollut paljon. Ketjun kolmas lenkki, kokenut Harri Pesonen oli todella kova yllätys –

Sveitsin sarjassa pelaavalta Pesoselta ei hurjia odotettu, mutta mies ylitti kaikki arviot. Kruununa tietysti loppuottelun ratkaissut 3-1 maali!

Nimiä voisi luetella koko joukkueen mitan, mutta vielä muutama mainitaksemme: Mikko Lehtonen – Suomen ykköspakki näissä kisoissa, hienoa jälkeä sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan. V-M Savinainen – Taistelun ruumiillistuma, joka ei kaihtanut ahtaita paikkoja ja teki jatkuvaa pyyteetöntä laatutyötä. Jani Hakanpää – Viimein tasolleen noussut pakkijärkäle, joka varsinkin loppuottelun viimeisellä vitosella oli Suomen avainpelaajia. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään – heikot lenkit puuttuivat ja Suomi oli todella Joukkue, isolla kirjaimella.

Vuoden 2019 MM-kisat on nyt taputeltu – Ensi vuonna uudestaan puolustamaan mestaruutta!

Suomen kisat olivat mahtava menestys, tähän on hyvä lopetella. Ensi vuonna paperille saadaan varmasti nimiltään laadukkaampi joukkue, kun useat pelaajat saanevat sopimusasiansa kuntoon. Eri asia on, saadaanko näin yhteen hiileen puhaltavia Leijonia enää koskaan kasaan. Hieno ja makea voitto, joka ei hetkeen unohdu! Onnea Suomen joukkue!!