Italiassa väliaikainen vero urheiluvedonlyönnille

Italiassa väliaikainen vero urheiluvedonlyönnilleItaliassa otetaan käyttöön väliaikainen 0,5% vero urheiluvedonlyönnille. Näin pyritään tukemaan maan koronaviruspandemian vuoksi suljettua urheilua. Laissa otetaan käyttöön myös terveydenhoitojärjestelmää ja työllistämistä tukevia toimia.

Urheilun tukemiseen liittyen perustetaan kansallisen urheilun tukirahasto, jonka tarkoituksena on tukea sekä ammattilais- että harrasteurheilua koko Italiassa. Varat tähän saadaan sekä verkossa että fyysisissä vedonlyöntipisteissä asetettavalla 0,5% verolla vedonlyönnille. Vero poistuu 31. joulukuuta 2021.

Italian valtiovarainministeriö arvioi, että veron avulla voidaan kerätä vuonna 2020 40 miljoonaa euroa ja vuoden 2021 ennakoitu kertymä on 50 miljoonaa. Jos fiskaalinen tavoite täyttyy ennen veron määräaikaa, voidaan se poistaa käytöstä jo aiemmin.

Italian pajoin koronaviruspandemiasta kärsinyt urheiluvedonlyöntiala ei tervehdi uutta veroa ilolla. alan etujärjestön Lega Operatori di Gioco su Canale Onlinen (LOGiCO) johtaja Moreno Marasco kuvaili uutta veroa perusteettomaksi ja kestämättömäksi taloudellisista ja juridisista näkökulmista. Marasco huomautti, että vedonlyönnin bruttosummalle asetettava vero vastaa 20% veroa liikevoitosta, joka yhdistettynä olemassa olevaan 24% veroon tarkoittaa lähes verotuksen tuplaantumista.

Marescon mukaan vedonlyöntiyhtiöt ovat aina tukeneet urheilua ja paras tapa siihen olisi sponsorointi. Se on kuitenkin tehty Italiassa mahdottomaksi vuoden 2019 alussa voimaan astuneen lain myötä.

Marescon mukaan koko LOGiCO:n huolena onkin se, että uusi vero ajaa italialaisia vedonlyöntiasiakkaita ulkomaisille toimijoille.