Espanja kaavailee merkittäviä rajoituksia pelien markkinointiin

Espanjassa kaavaillaan merkittäviä rajoituksia pelien markkinointiin. Espanjan kuluttaja-asioiden ministeri Alberto Garzón esitteli puheessaan kaavailtua pelialan markkinointiin keskittyvää lakia, joita ministeri kuvaili EU:n tiukimpiin lukeutuviksi.

Tulossa oleva laki tulee ministerin mukaan poistamaan 80 prosenttia olemassa olevasta markkinoinnista ja asettamaan ankaria rajoituksia jäljelle jääville 20 prosentille. Ministerin mukaan uusi laki on tutkimusten ja kansainvälisten kokemusten perusteella paras vaihtoehto pelialan mainonnan sääntelyyn.

”Pelaamiseen liittyvät ongelmat ovat herättäneet viime aikoina merkittävää keskustelua. Meillä ei ole peli- ja vedonlyöntimainontaa koskevaa lainsäädäntöä, ja tämän haluamme nyt korjata”, Garzón totesi.

Lain on tarkoitus suojata ensisijassa nuoria aikuisia sekä peliriippuvaisia henkilöitä. Tähän pyritään rajoittamalla ilmaista pelaamista ainoastaan operaattoreiden omille verkkosivuille, joilla ilmaispelejä pelatakseen käyttäjän on varmistettava ikänsä.

Tähtäimessä on myös pakonomainen pelaaminen, joten jatkossa pelaamista ei saa esittää ratkaisuna taloudellisiin ongelmiin ja ylellisyysesineiden käyttö mainonnassa kielletään. Kieltolistalle joutuvat bonusten mainostaminen, pelaamiseen kehottavat lauseet sekä julkisuuden henkilöiden käyttö mainonnassa. Lisäksi pelisivustoille ja -sovelluksiin on sisällytettävä linkki uhkapelaamista koskevaan tietosivustoon.

Nimenomainen radio- ja TV-mainonta tulee jatkossa olemaan sallittua vain klo 01-05 urheilutapahtumia lukuun ottamatta – niissä pelejä saa mainostaa iltakahdeksan jälkeen rajoitetusti. Urheilumainostamiseen liittyen lapsille tarkoitetuissa tuotteissa, kuten joukkueiden fanipaidoissa ei saa esiintyä peliyhtiöiden logoja tai viestintää. Vedonlyöntiyhtiöiden nimet kielletään myös tiimien sekä stadionien nimissä.

Garzónin mukaan kaavailtu, Euroopan ankarimpiin lukeutuva laki on vasta ensimmäinen askel. Ministeri kertoo olevansa avoin kaikkien mielipiteille, mutta suuntaviivat tulevaisuuteen on jo piirretty. Täydellistä pelialan markkinointikieltoa ministeri ei kuitenkaan pidä vaihtoehtona.

Ministeriössä ollaan huolestuneita myös vedonvälittäjien nopeasti kasvavasta määrästä. Tällä hetkellä vedonvälittäjät ovat alueellisten viranomaisten valvonnassa, mutta Garzónin mukaan valtio saattaa puuttua asiaan vedonvälityspalveluiden tarjoajien määrän vähentämiseksi.